Nama Abu Syafiq memang hangat sedang diperkatakan oleh netizan di media sosial. Sebelum ini banyak kenyataan dari beliau mencetuskan kontrv3rsi. Tapi selepas kes dengan Ustaz Ebit Lew, Abu Syafiq menerima cemvhan bertubi-tubi sehingga mendakwa bahawa akaun FB beliau telah di g0dam.
Ini setelah laman itu meninggalkan komen yang mengkafi1rkan seorang lagi pendakwah bebas, Ebit Lew, berdasarkan gambar tangkap layar laman berkenaan hari ini.
“Penting. Page Facebook saya kena godam. Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary atas nama Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ary.
“Harap maklum. Saya Ahli Sunnah wal Jamaah, tidak kafi1rkan orang Islam. Harap maklum,” kata Abu Syafiq dalam satu teks pesanan kepada Malaysiakini
Namun begitu, apa yang menjadi persoalan netizan, jika betul akaun beliau dig0dam, pastinya ada bukti notifikasi dari FB seperti email menunjukkan akaun tersebut telah di akess dari device dan tempat yang berbeza.M enurut pakar lagi, bukan mudah untuk akaun personal di g0dam tanpa pemilik akaun tersebut tidak mengetahui atau mendapat apa-apa peringatan dari pihak FB
Perunding Latihan dan Motivasi sepenuh masa di Amin Idris telah mendedahkan Abu Syafiq telah menghubungi beliau dan anc4m untuk sam4an.
Ini terjadi selepas Amin Idris memuat naik status “5 langkah mudah kalau nak jadi macam Abu Syafiq Al-Asy’ary:”
1) Mak1 orang, 2) Buat F1itnah orang.Makin orang mak1i dia, makin dia suka sebab viewers akan ramai, 3) Fakta? Hujah? Tak perlu. Makin banyak mak1i, makin bagus, 4) Muka kena m4rah, nada suara kena mem3kak, 5) Jangan lupa NO 1,MAK1I ORANG, Jom jadi macam Abu Syafiq” tulis Amin Idris”
Menurut Amin lagi, selepas dikr1tik dengan kelakuannya, Abu Syafiq telah memohon maaf kepada beliau tapi meng4cam untuk meny4man Amin Idris.
Berikut perkongsian beliau di FB
“Tersebutlah kisah seorang manusia bernama Ustaz Abu Syafiq (ketika ini FBnya disable. Kena hack katanya) yang hidup diisi dengan mengata orang, memaki hamun orang, menyesatkan orang, memf1itnah orang
Bila dia dikritik dan diperli kerana kelakuannya, eh tiba-tiba pm saya minta maaf? Yang kau pergi hina orang, mengata orang, tuduh orang macam-macam, ada kau minta maaf?
Tiba-tiba ancam nak saman? Dont worry ustaz. I’m a law graduate. Justice must not deemed to be done, Justice must be seen to be done.
P.S: Geram je nak tunjuk screenshot mesej-mesej Ustaz Abu Syafiq. Its Ramadan. Sesungguhnya aku berpuasa. Bersabarlah
Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda:
وَالصِّيَامُ جُنَّةٌ وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ.
“Puasa itu adalah perisai, jika suatu hari salah seorang di antara kalian dalam keadaan berpuasa, maka hendaknya dia tidak berkata kotor dan mengata. Jika seseorang mencela dan mencacinya, hendaknya dia mengatakan, ‘Sesungguhnya aku sedang berpuasa.’”
Rujukan
1. Shahih al-Bukhari (II/228) Kitaabus Shaum bab Hal Yaquulu innii Shaa-im.
2. Shahih Muslim (II/807) Kitaabus Shiyaam bab Fadhlu ash-Shiyaam.
Status Amin Idris ini mendapat 3.5k reaksi, 242 komen dan 276 perkongsian dari warganet. Sebelum ini Amin Idirs juga memberi kata-kata semangat kepada EBit Lew ketika dia sedang diuji
Abu Syafiq sebelum ini pernah mendakwa dia tidak pernah lagi kalah sam4n di mahkhamah
Kenyataan Amin Idris Isu Fi1tnah Ustaz Abu Syafiq
Dipetik dari FB Amin Idris
ISU KENYATAAN FI1TNAH ABU SYAFIQ | Ramai yang kata kenyataan beliau ‘innocent’ kerana tak sebut nama. Respon saya;
1. Tak sebut nama bukanlah ‘absolute defence’ bagi tertvduh. Boleh rujuk Defamation Act 1957.
2. Terlalu banyak ‘binding precedent’ atau keputusan mahkamah terdahulu yang mendapati tertuduh bersalah walaupun tak sebut nama.
3. Saya tidak mahu ulas lanjut dan terperinci atas nasihat peguam.
4. Seperti saya sebut sebelum ini, saya adalah graduan undang-undang. I know the law. Saya bertindak atas pengetahuan, bukan tanpa haluan.
5. Abu Syafiq mempunyai kurang lebih 24 jam untuk bertindak di atas Letter of Demand yang dihantar oleh peguam semalam.
6. Terima kasih kepada semua yang menyokong. Saya tidak keseorangam. Ini perjuangan kita bersama menghadapi manusia yang selama ini tak rasa bersalah langsung memak1i, mengkaf1ir dan mewahab1ikan semua orang.
Terima kasih rakyat Malaysia.
Diharapkan, perkara ini dapat diselesaikan dengan cara yang baik tanpa perlu ada permvsuhan, kerana di bulan yang mulia ini tiada s4lahnya untuk saling bermaafan.
BIODATA AMIN IDRIS
AMIN IDRIS (MSP) adalah kelahiran Sarawak dan dibesarkan di Kelantan. Perunding Latihan dan Motivasi sepenuh masa di Amin Idris Training Consultant. Penulis buku. Pengacara televisyen. Penolong Setiausaha Pertubuhan Perunding Latihan & Motivasi Muslim Malaysia (TAMRIN).. Penerima Sijil Iktiraf TAMRIN Basic Training
Ahli profesional diiktiraf oleh Malaysian Association Professional Sepakers (MAPS) – Sebuah pertubuhan profesional yang diiktiraf oleh IFFPS (Internatioanl Federation of Professional Speakers) yang juga dianggotai oleh pertubuhan penceramah profesional di Amerika, UK, Australia, New Zealand, Kanada, Afrika Selatan dan Jerman.. Beliau juga merupakan Lulusan pengajian Undang-undang (LL.B Hons) di Universiti Islam Antarabangsa kemudian melanjutkan pelajaran peringkat Sarjana (Master) dalam jurusan Guidance and Counseling di universiti yang sama
olahan : Samson
Be the first to comment on "“Hidupnya di isi dengan memaki, menyesatkan orang ” – Ustaz Abu Syafiq Sentap, Akan Saman Amin Idris."