“Kami mahu Selayang sudah cukup, Melayu jangan kacau..”- Rohingya Tuntut Hak Sama Rata.

Keresahan rakyat Malaysia mengenai keberadaan ribuan pelarian Rohingya menjadi antara isu yang sedang hangat diperkatakan.

Malah, tular di laman Facebook, ada yang mendakwa kawasan di Selayang mempunyai antara kawasan paling ramai pelarian etnik Rohinya tinggal.

Tolong jangan menyusahkan kami

Namun, apa yang dikesali penduduk tempatan adalah mereka mendakwa terdapat segelintir pelarian Rohingya tidak mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan.

Image may contain: outdoor

 

No photo description available.

Sedangkan, Selayang kini merupakan antara kawasan yang dikawal getat, apabila pihak polis dan ATM telah memasang kawat berduri bagi mengawal pergerakan penduduk.

Potong kawat berduri

Malah, terdahulu sudah tular video seorang warga asing bertindak memotong kawat berduri yang dipasang untuk meloloskan diri, mendapat kritikan ramai terutama penduduk di situ yang merasakan keselamatan mula terancam.

Tuntut Selayang?

Malah sentimen mengenai pelarian Rohingya ini semakin ‘panas’, apabila tular pula pesanan Whatsapps berbentuk audio, yang didakwa daripada salah seorang pelarian, yang dikatakan mahu menuntut hak mereka di Selayang.


Bagaimana pun, setakat ini tiada butiran yang mengesahkan penularan gambar dan audio tersebut. Akan tetapi diharapkan para penduduk terus mematuhi dan mengikut arahan pihak kerajaan.

Sumber : Shogun IV Teefour ,Bernama, Youtube

Be the first to comment on "“Kami mahu Selayang sudah cukup, Melayu jangan kacau..”- Rohingya Tuntut Hak Sama Rata."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares