“Teman tanya je..”- Usop Wilcha Mohon Kebenaran PDRM Nak Ludah Muka Ust Abu Syafiq

Sejak kebelakangan ini, bermacam kontroversi terpalit Ustaz Abu Syafiq. Terbaru, tular di media sosial satu video dimana pendakwah itu mencadangkan agar mengh4puskan tulisan Cina. Kenyataan pendakwah bebas itu sekaligus mencetuskan kemar4han netizen.

Video itu turut mendapat reaksi pelakon Usop Wilcha yang berseloroh memohon pendapat daripada pihak polis untuk melud4h dan menghumb4n Ustaz Abu Syafiq ke dalam sungai sekiranya terjumpa dengan pendakwah bebas itu.

“Kepada PDRM, minta maaf kalau teman (saya) nak tanya dan mintak pendapat. Boleh tak andai kata teman jumpa ‘makhluk’ dalam gambar ini, teman lud4h dekat muka dia dan lempor (lemp4r) dekat sungai.

“Kalau tak boleh tak apa, teman tanya saja dulu. Sudah makin ramai sangat individu buat kenyataan secara terbuka macam ini,” tulisnya di Twitter.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sebab pelakon tersebut mahu bertindak sedemikian. Namun, berdasarkan gambar Ustaz Abu Syafiq yang dimuat naik, ia adalah daripada video tular dimana pendakwah itu cadang untuk mengh4puskan tulisan Cina.

Status yang dimuat naik oleh Usop Wilcha itu telah mendapat pelbagai reaksi netizen.

 

Terdahulu, nama Ustaz Abu Syafiq menjadi perhatian ramai apabila didakwa memuat naik status mengkr1itik kerja amal segelintir pihak. Dakwanya berkongsikan gambar dan video orang miskin adalah perbuatan har4m kerana dikhuati1ri boleh menga1ibkan mereka.

Meskipun tidak menyatakan status itu ditujukan kepada siapa, namun netizen membuat andaian bahawa kenyataan berkenaan ditujukan kepada Ustaz Ebit Lew.

 

Sumber: Rotikaya, The Tular, IG Abu Syafiq

Be the first to comment on "“Teman tanya je..”- Usop Wilcha Mohon Kebenaran PDRM Nak Ludah Muka Ust Abu Syafiq"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares