Pasar Borong Selayang Kini Bebas Dari Warga Asing, Warga Tempatan Mula Mengisi Tempat.

Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Minoriti (DPM), Mohd Zulkifli Abdul Fattah memuji tindakan Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa yang berjaya mengvsir wrga as1ng di Pasar Borong Selayang.

Berikutan itu, warga tempatan telah mula bekerja di pasar tersebut malah mendapat sambutan warganegara yang menganggur termasuk geIandangan selepas pihak majikan membuat iklan peluang pekerjaan.

Kami merakamkan penghargaan kepada Annuar dan timbalannya serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang mula mengambil tindakan drastik membebaskan Pasar Borong Selayang daripada diboIot wrga as1ng dan mengembalikannya kepada rakyat.

“Dari maklumat yang kami terima, iklan tersebut mendapat sambutan dan membuktikan rakyat tempatan tidak memilih pekerjaan kerana peluang pekerjaan mereka sebenarnya telah dir4mpas oleh wrga as1ng.”

Wrga as1ng yang pada mulanya bekerja sebagai pekerja am di pasar borong itu berjaya memonopoli kawasan tersebut dalam jangka masa singkat.

“Ini berpunca pemegang lesen mencari jalan mudah menyewakan lot kedai kepada wrga as1ng dan mengaut keuntungan ‘atas angin’,” katanya menerusi laporan Malaysia Gazette.

Menurut Mohd Zulkifli, terdapat smseng menjaga kawasan pasar itu yang mengutip wang perIindungan daripada wrga as1ng bagi memastikan keseIamatan mereka.

“Kesannya, seluruh kawasan pasar borong itu dan sekitarnya menjadi penempatan wrga as1ng dan ini semua berlaku disebabkan rsuah.

Jika wrga as1ng boleh berniaga, berkuasa dan membuka penempatan sendiri di kawasan ini, punca utamanya pasti ada kebenaran dari pihak tertentu.

“Kami ada membuat tinjauan dan mendapati kebanyakan warga asing di kawasan ini adalah pemegang kad UN HCR, selain Pend4tang As1ng Tanpa Izin (Pati),” ujarnya.

Sumber : Manzaidi Mohd Amin (Malaysia Gazette) via OMM

Be the first to comment on "Pasar Borong Selayang Kini Bebas Dari Warga Asing, Warga Tempatan Mula Mengisi Tempat."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares