Di Kecam Kerana Ingin Bersalin Di Kampung & Pembawa COVID-19, Ini Mesej Ayah, Sepupu Yang Tular..

TERDAHULU, tular di media tempatan kes C0VID-19 yang dikesan positif pada seorang wanita mengandung berusia 30an yang pulang dari Kuala Lumpur ke Kuala Krai di sini sejak Jumaat lalu, menyebabkan 20 kontak rapat dikenakan kuarantin.

Selain ahli keluarganya yang dikenakan tindakan kuarantin itu, petugas klinik kesihatan yang merawat wanita terbabit turut dikenakan tindakan sama, bagi mengesan sebarang tanda jangkitan.

Dari Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, ketika mengesahkan perkara itu berkata, usia kandungan mngsa itu adalah selama 32 minggu.

“Setakat maklumat yang kita tahu, ahli keluarganya telah buat ujian dan ujian nya adalah negatif, dia seorang saja positif. Namun ahli keluarga lain dikuarantin.”

“Mngsa kini sudah pun diraw4t di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II),” katanya ketika ditemui selepas mesyuarat exco di Kota Bharu, hari ini.

Permintaan Ayah Mngsa

Di dalam perkembangan terkini, ayah mgsa menyeru agar kepada siapa-siapa yang ada contact dengan mngsa untuk pergi membuat ujian Cov1d…jelas ayahnya itu.

Kisah sebenar dari sepupu suami

“Untuk makluman. Suspek itu sepupu ambo. Dia juga seorang frontliner yang terlibat di Kuala Lumpur dalam menyelengara fasiliti TM untuk memastikan internet berjalan dengan lancar. Dia balik hantar bini dia sebab dia ada anak kecik umur 2tahun dan bini dia nak beranak anak no 2. Di KL dia duduk sekelamin, dan dia kerja on call 24 jam. Atas nasihat hospital dan kelulusan permit rentas negeri dia balik hantar bini dia.

Lepas balik hantar bini dia. Dia terus naik ke KL, loni dia di hospital ampang, bini dia di hrpz. Bukan dia balik suka-suka nak beraya. Tapi atas musaqoh. Sama2 kita doakan yg terbaik buat dia dan keluarga”

Dengan adanya penjelasan dari ahli keluarga terdekat mngsa itu, sama-samalah kita jaga dari segi tutur-kata dan ibadah kita di bulan yang mulia ini dan setiap masa.

Ingat, Fitnah itu boleh menjejaskan URUSAN HIDUP mngsa F1ITNAH…dan diri kita sendiri, suatu masa nanti!!!

Sementara itu, dibawah ini  adalah kronologi berkenaan kes tersebut yang dikongsikan di laman media sosial di Facebook ‘I Love Kuala Krai’.

Kronologi Kes Import Ibu Mengandung Yang Positif C0VlD-19 di Kuala Krai

KKM kesan kontak rapat wanita mengandung yang dijangki1ti COV1ID-19

Menurut Ketua Pengarah Kes1ihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, KKM sedang mengesan kontak rapat kepada wanita mengandung 35 minggu yang disahkan dijangki1ti COV1ID-19 selepas pulang ke kampung di Kelantan.

Katanya, mereka yang mempunyai gejala sahaja dinasihatkan membuat saringan sebelum mendapat pengesahan daripada polis.

Wanita itu dikesan merentas sempadan negeri di luar tempoh dibenarkan pihak berkuasa baru-baru ini.

Sebaliknya dia hanya pulang dari Ampang ke Kampung Sungai Durian, Kuala Krai di sini, pada Jumaat lalu iaitu di luar tempoh pergerakan rentas negeri yang dibenarkan di antara 7 hingga 10 Mei lalu.

Wanita mengandung yang disahkan positif C0VID-19 itu, pulang ke kampung halaman untuk bersalin anak kedua.

Sumber Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, berkata berdasarkan keterangan pesakit, wanita berkenaan pulang untuk bersalin memandangkan usia kandungan sudah memasuki 35 minggu.

“Apa yang bahaya, pesakit ini tidak mempunyai tanda-tanda seperti demam atau batuk yang menyebabkan dia bebas bergerak.

“Mngsa pulang pada 15 Mei dan tiada kaitan dengan perjalanan Gerak Malaysia, sebaliknya balik untuk bersalin.

“Susulan kejadian itu, seramai 20 individu dikuarantin termasuk ahli keluarga dan kakitangan klinik kesihatan,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

 Dr Izani Husin

Terdahulu, selepas lebih sebulan bebas daripada C0VID-19, Kelantan kembali mencatatkan satu kes terbaharu di Kuala Krai, membabitkan wanita mengandung.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan Dr Izani Husin, berkata mngsa kini dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II).

Sementara itu, Polis Kelantan menunggu arahan dari kerajaan negeri untuk sebarang tindakan selanjutnya, susulan kemunculan semula kes jangkitan C0VID-19 di negeri ini.

 

Sumber: Berita HarianAwani, Citermaya, Facebook ‘I Love Kuala Krai’

Be the first to comment on "Di Kecam Kerana Ingin Bersalin Di Kampung & Pembawa COVID-19, Ini Mesej Ayah, Sepupu Yang Tular.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares