Tidak Habis Buat Hal Lagi, Kali Ini Pemandv M4buk Melangg4r 2 Orang Rakan Baru Pulang Bekerja

Beberapa hari lepas satu kemal4ngan mavt melibatkan seorang pem4ndu mabvk yang memandu melawan arus telah menyebabkan kemat1an seorang lelaki dalam perjalanan ke tempat kerja. Kejadian melibatkan pem4ndu mabvk dilihat semakin meningkat naik. Menerusi Harian Metro, satu lagi kejadian yang melibatkan pem4ndu mabvk telah mengorbankan seorang lelaki.

Mavt dalam perjalanan pulang ke rumah

Kejadian berlaku jam 6 pagi di Kilometer 34.2 Lebuhraya Persekutuan menghala ke ibu negara. Pembonceng motosikal mavt di tempat kejadian manakala rakannya yang menunggang motosikal dilaporkan cedera par4h. Mangsa yang cedera par4h kini dirawat di Zon Merah, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Kedua-dua mangsa merupakan rakan sekerja di sebuah syarikat kurier dan dalam perjalanan pulang ke rumah di ibu negara. Mangsa baru sahaja mula berkerja 3 hari yang lalu.

Ketatkan operasi banteras pem4ndu mabvk

 

Pembonceng motosikal, lelaki berusia 42 tahun mavt di tempat kejadian manakala penunggang motosikal, lelaki berusia 30 tahun par4h dan dikejarkan ke PPUM.

Pem4ndu kereta adalah lelaki tempatan yang juga seorang penuntut di sebuah institusi pengajian tinggi swasta berusia 22 tahun. Dia tidak mengalami kecederaan dalam kemal4ngan itu.

 

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal, berkata hasil siasatan mendapati pem4ndu kereta berkenaan hilang kawalan dan melanggar motosikal mangsa yang berada di laluan motosikal.

“Pembonceng motosikal, lelaki berusia 42 tahun mavt di tempat kejadian manakala penunggang motosikal, lelaki berusia 30 tahun par4h dan dikejarkan ke PPUM.

“Pem4ndu kereta adalah lelaki tempatan yang juga seorang penuntut di sebuah institusi pengajian tinggi swasta berusia 22 tahun. Dia tidak mengalami kecederaan dalam kemal4ngan itu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, siasatan mendapati pem4ndu terbabit berada di bawah pengaruh alk0hol dan menerusi hasil ujian kandungan alk0hol yang dijalankan mendapati paras alk0hol di dalam tubuhnya tinggi.

Katanya, kes disiasat mengikut S3ksyen 44(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Dalam pada itu, Nik Ezanee berkata pihaknya menerusi Op Alk0hol akan memperhebatkan lagi usaha mengekang dan membanteras kesalahan membabitkan pengguna jalan raya terutama mereka yang berada di bawah pengaruh alk0hol.

“Ini kerana mereka boleh membahayakan keselamatan orang ramai dan boleh mengakibatkan kemat1an kepada pengguna jalan raya yang lain,” katanya.

 

Sumber: Harian Metro, Ohbulan

Be the first to comment on "Tidak Habis Buat Hal Lagi, Kali Ini Pemandv M4buk Melangg4r 2 Orang Rakan Baru Pulang Bekerja"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Shares